WKR IN NEDERLAND: WAT JE NIET HOEFT MEE TE NEMEN IN DE REKENING

Vrijdag 26 april 2024

De Werkkostenregeling (WKR) in Nederland is als een onzichtbare dirigent die de belastingimplicaties van werknemersvoordelen en -uitgaven beheert. Maar wist je dat niet alles onder deze regeling valt? Laten we een duik nemen in enkele alledaagse voorbeelden die niet in de WKR-wagon meerijden.

Koffie en thee – Gratis bakkie:
Een dampende kop koffie of thee op het werk is een dagelijkse reddingsboei voor velen. Gelukkig hoeven we ons hierover geen zorgen te maken, want hoewel werkgevers deze energieboost verschaffen, vallen ze niet onder belastbaar loon volgens de WKR.

Reiskosten – Kilometers zonder zorgen:
Heb je ooit bedacht hoeveel kilometers je maakt om op je werk te komen? Gelukkig hoef je je hierover geen fiscale zorgen te maken. Reiskostenvergoedingen tot €0,21 per kilometer (vanaf 2024 €0,23) of een OV-abonnement zijn vrijgesteld.

Maaltijden bij overwerk – Gratis smullen:
Overwerken kan een bitterzoete aangelegenheid zijn, maar de maaltijden die je werkgever verstrekt tijdens extra uren vallen buiten de WKR-boot. Maar let op, in een bedrijfskantine gelden er wel normbedragen.

VOG aanvragen :
Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen kan prijzig zijn, maar je kunt gerust zijn; deze kosten tellen niet mee als belastbaar loon onder de WKR.

Cursussen vergoeden
Werkgevers die investeren in de ontwikkeling van werknemers worden beloond, zonder extra belastinglasten. Cursusvergoedingen vallen niet onder de WKR.

Noodzakelijke werkproducten
Laptops, tablets, smartphones – essentiële gereedschappen voor veel moderne werknemers. Goed nieuws: als het noodzakelijk is voor je werk, valt het buiten de WKR-regeling.

Nu je op de hoogte bent van wat buiten de WKR-valkuil valt, kunnen werkgevers en werknemers hun voordelen en uitgaven effectief beheren. Voor gedetailleerde informatie is het raadzaam de officiële documentatie te raadplegen of een professionele adviseur in te schakelen. Dus, terwijl de WKR zijn harmonie speelt, kunnen wij gerust genieten van die welverdiende kop koffie op het werk – zonder fiscale zorgen.